Desi atat venele cat si arterele fac parte din sistemul circulator, ele lucreaza in mod diferit unele fata de altele. Venele varicoase sunt vene care au fost largite astfel incat valvele din interiorul lor nu mai pot functiona.
Termenul se refera in mod obisnuit la venele de pe picior, cu toate ca ele pot aparea si in alte parti ale corpului. Venele au valve care impiedica sangele sa curga invers. Muschii picioarelor pompeaza venele pentru a intoarce sangele catre inima, contra efectului gravitatiei.
Atunci cand venele devin varicoase, peretii valvelor nu se mai intalnesc si valvele nu mai merg. Acest lucru permite sangelui sa curga invers producand congestia sangelui, iar venele se largesc in mod patologic.
Venele varicoase sunt mai frecvente la venele superficiale ale picioarelor, acestea fiind supuse unei presiuni mai mari atunci cand stam in picioare. In afara de problemele de ordin estetic, varicele sunt deseori dureroase, in special atunci cand stam jos sau in picioare.
Boala poate afecta atat venele mici cat si pe cele mari. Cand sunt afectate venele mici, acestea se numesc vase sparte, de aici provenind marea varietate de tratamente: chirurgicale si non-chirurgicale.
Metodele nechirurgicale includ scleroterapia, ciorapii compresivi, ridicarea picioarelor si exercitiul.
Tratamentul traditional chirurgical este stripping-ul, pentru indepartarea venele afectate.
Mai nou, tratamente mai putin invazive, cu mai putine complicatii au fost introduse, cum ar fi: tratamentul cu laser endovenos, care incepe sa inlocuiasca metoda traditionala. Deoarece majoritatea sangelui din corp este returnat de venele profunde, venele superficiale care returneaza numai 15 – 20 % din sangele picioarelor pot fi deseori indepartate fara nici un efect negativ.
Varicele se deosebesc de venele reticulare (venele albastre) si teleinjectazii (vase sparte), care de asemenea includ insuficienta valvara. Multi pacienti care sufera de varice apeleaza la medici specializati in tratarea venelor.
Acestia sunt numiti flebologi.

• Cauzele aparitiei varicelor

In principiu, varicele si teleinjectaziile sunt boli genetice in aproximativ 95 – 98 % din cazuri, ereditatea fiind factorul principal cauzator al acestora.
Totusi, trebuie mentionati si alti factori cum ar fi: imbatranirea, statul mult in picioare, statul la birou si sarcina.
Predispozitia femeilor de a suferi de varice este mai mare decat a barbatilor. Boala este influentata de factori din timpul pubertatii, de sarcina,de menopauza, cat si de utilizarea anticonceptionalelor.

• Simptome

• Picioare grele ( greu de suportat mai ales noaptea si dupa efort fizic).

• Aparitia vaselor sparte ( teleinjectaziilor).

• Glezne umflate.

• O decolorare a pielii in zona afectata.

• Inrosirea, uscarea si senzatia de mancarime in zone ale pielii – numita dermatita de     staza sau eczema venoasa.

• Ranirea minora a zonei poate cauza o sangerare care necesita timp mai mare de     vindecare.

• Complicatii

Majoritatea varicelor sunt relativ benigne, insa boala varicoasa severa poate duce la complicatii majore datorita slabei circulatii prin limbul afectat:

• Durere, greutate in picioare, imposibilitatea de a merge sau de a sta in picioare timp    indelungat.
• Boli ale pielii / Dermatite care pot duce la pierderea pielii.
• Ulcere ale pielii in special in jurul gleznei, numite ulcere venoase.
• Ulcerele varicoase, mai ales cele cu durata de evolutie de peste un an, pot sa se    transforme in cancere de piele.
• Sangerare severa provocata de traume minore.
• Formarea trombozelor (cheagurilor de sange) la nivelul venelor afectate, producand    trombozele si tromboflebitele superficiale. Acestea, odata formate, predispun    pacientul la o serie de riscuri si complicatii cum ar fi: tromboflebita profunda, atunci    cand cheagul de sange ajunge la nivelul venelor profunde; infarcte cardiace;    trombembolii pulmonare; accidente vasculare cerebrale.
• Poate aparea necroza acuta, in special la glezna pacientilor obezi cu varice.
   Femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii.

• Tratamentul conservativ

Putem preveni aparitia varicelor prin:

• Ridicarea picioarelor, aceasta pozitie putand oferii pacientului o oarecare senzatie de    confort.
• Purtarea ciorapilor medicinali sau a dresurilor medicinale, mai ales de catre    persoanele cu meserii de risc care includ statul indelungat in picioare in acelasi loc,    cum ar fi : chirurgii, agentii de politie rutiera,etc. … ; sau de catre persoanele cu    meserii care includ petrecerea unui timp indelungat la birou sau pe scaun fara a se    ridica, cum ar fi: pilotii, secretarele,etc. …
   In aceste cazuri sunt recomandate unele exercitii repetate cel putin din ora in ora,
   cum ar fi miscarea de pedalare din talpi pentru persoanele cu munca de birou.
   Aceste exercitii pot ajuta intr-o oarecare masura la miscarea coloanei de sange din    venele membrelor inferioare, prevenind astfel dilatatia venelor cauzata de    acumularea sangelui la nivelul lor.
• Tratamentul medicamentos cu anti-inflamatoare care poate fi considerat ca o parte    din tratamentul tromboflebitelor superficiale, tratamentul principal ramanand folosirea    anti-coagulantelor si trombectomia (extragerea chirurgicala a trombilor).

• Tratamentul interventional

Interventia activa medicala asupra varicelor poate fi impartita in tratamente:
chirurgicale si nechirurgicale.
Unii medici prefera chirurgia traditionala, in timp ce altii folosesc ultimele metode de tratament si anume: Ablatia Termala Endovenoasa(tratament cu laser endovenos) si scleroterapia, care au dovedit o eficienta mult superioara metodelor chirurgicale clasice, cu risc de recidiva a bolii mult mai scazut si ajungand chiar la cifra de 2 – 3% risc de recidiva (daca sunt corect folosite), comparativ cu 80 – 90% risc de recidiva la cazurile tratate clasic.